Sitemap yani bilinen ismiyle site haritası, sitelerdeki içeriklerin Google arama motorunda etkin bir şekilde indekslenmesini sağlayan sistemdir. Aktif olan her site eğer arama motorlarında görünür olmak istiyorsa, muhakkak sitesinin haritasını oluşturmalı ve arama motoruna göndermelidir. Günümüzde SEO çalışmalarından teknik bir bileşeni olarak kabul gören sitemap uygulaması, organik trafik sağlamanın altın kuralıdır. Şimdi detaylara geçiyoruz.
Arama motorlarına her gün milyonlarca veri giriyor. Bu büyük veri arasında hedef kitleye ulaşabilmek için de Sitemap oluşturulması gerekiyor. Peki ama site haritası nedir? Sitemap nasıl oluşturulur? Sorunlar nasıl giderilir? İşte detaylar…
Sitemap (Site Haritası) Nedir?
Sitemap en kısa tanımıyla bir web sitesinin krokisidir. Hangi içeriğin nerede olduğunu arama motorlarına ileten sistemdir. Web sitesindeki içeriğin Google arama motorunda görüntülenmesi için oluşturulan, arama motoruna iletilen ve böylece organik kitlelere ulaşmayı mümkün kılan yönteme site haritası denir. Doğru haritalandırma, yüksek erişimin kapısını aralar. Bu sebeple SEO çalışmalarının da bir bileşeni olduğu söylenebilir.
Arama motoru, sitelerdeki içeriği okumak ve sınıflandırmak için Googlebot algoritmasını kullanır. Nüktedan bir anlatımla bahsedecek olursa Googlebot belli vakitlerde sitenizi ziyaret eder, yeni içerik olup olmadığını kontrol eder ve bunları dizine ekler. Sitemap sayesinde Googlebot algoritması sitenizi daha sağlıklı ve nokta atışı inleme yapar. Boşta içeriğiniz kalmayacağı için arama motorundaki görünürlüğünüz artar.
Bir web sitesinde site haritası oluşturulmadığında, Googlebot yine dizine ekler. Fakat %100 etkin bir listeleme yapamaz. Çok sayıda içeriğiniz gözden kaçar ve emekleriniz boşa gider. Eğer “sitemdeki yazıları Google’da göremiyorum” gibi bir sorunsalınız var ise büyük ihtimalle bunun sebebi doğru yapılandırılmış bir sitemap sahibi olmamanızdır.
a) Görsel XML Site Haritası Nedir?
Görsel XML sitemap, site üzerindeki görseller hakkında Google arama motoruna ek bir bilgi sunmak demektir. Yani Gooblebot sisteminin sitenizdeki resimleri daha kolay bulmasını sağlarsınız. Bu da sıralamada üstlere tırmanmanıza yardımcı olacaktır. Tek başına bir görsel sitemap yapılacağı gibi ana sitemap içerisine de XML haritası dahil edilebilir. Uzmanlar, ayrı oluşturulmasının daha etkili olduğu yönünde görüş birliğine sahip.
b) Video XML Site Haritası Nedir?
Tıpkı görsel XML Sitemap oluşumundaki gibi site içerisinde yer alan videolar hakkında Google arama motoruna ek bilgi vermeyi sağlar. Böylece video dizini eklenmesinde de ön plana çıkabilirsiniz. Ayrı bir sitemap yapabileceğiniz gibi genel sitemap içerisinde de video XML çalışması yapabilirisiniz. İçeriklerinize video eklerken dikkat etmeniz gereken şey, videonun içerik ile alakalı olması gerektiğidir. Böylece kolayca dizine ekleme yapılabilir.
c) Google Haberler XML Site Haritası Nedir?
Google Haberlere kayıtlı olan sitelerin genel sitemap dışında bir de ek Google haberler site haritası oluşturması daha verimli sonuç almaya yarıyor. Özellikle bir haber sitesi mevzubahis ise bu haritalandırmanın yapılması, arama motorunda çok hızlı indeks yapılmasını mümkün kılacaktır. Google, bu tür bir XML sitemap konusunda 1000 adet URL eklenmesini tavsiye ediyor. Her 1000 URL’den sonra yeni bir sitemap yapılmalıdır.
Sitemap (Site Haritası) Nasıl Oluşturulur?
Site haritası oluşturmak, doğru yöntemler bilindiğinde gayet basit bir işlemdir. İlk adım olarak siteniz için oluşturacağınız harita türüne karar vermelisiniz. XML, HTML, Video, News, Mobil ve Text sitemap türleri bulunmaktadır. Türe karar verdikten sonra aşağıdaki adımları sırasıyla gerçekleştirin…
Site haritası nasıl oluşturulur sorusunun aşamalı yanıtı:
- Web sitenizdeki sayfaları inceleyin,
- URL’leri kodlayın,
- Kodladığınız URL’leri doğrulayın,
- Sitemap’ı kök ve robots.txt dosyasına ekleyin,
- Sitemap dosyanızı Google Search Console üzerinden iletin.
Site Haritası Okunamadı Sorununu Giderme Yöntemi
Google Search Console üzerinden gönderilen sitemap kök doyası kimi zaman onaylanmayabiliyor. Sistem “site haritaları okunamadı” sorunsalını çıkarıyor. Bu sorunu gidermek için, Google Search Console üzerinde bulunan tüm sitemap dosyalarınızı silin. Tamamen temizledikten sonra yeni oluşturduğunuz dosyaları tekrar yükleyin. Böylece sorun ortadan kalkacaktır.
Site Haritası (Sitemap) Görüntüleme Yöntemi
Web sitenizin sitemap durumunu görüntülemek için Google Search Console üzerinden oturumunuzu açmanız gerekiyor. Sonrasında sol kısımda yer alan “Site Haritaları” kısmına tıklamanız yeterli. Karşınıza size ait sitemap bilgisi çıkacaktır.
İlginizi çekebilir: PopAds Nedir? PopAds İle Ne Kadar Para Kazanılır? 2023 Bilgi